Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Συνέντευξη του Γ. Βλαχάκη με τον επικεφαλής της Δημοτικής Αλλαγής Δ. Πανταζόπουλο

Η Παράταξη θα κατέβει ενιαία μέσα από ανοιχτές διαδικασίες σε επίπεδο κοινωνίας, για την εκλογή του επικεφαλής της.

Η γνωριμία μου με τον  Δημήτρη Πανταζόπουλο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Έδεσε με αιτία τους κοινούς μας συνδικαλιστικούς αγώνες, μέσα από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης, αλλά προπάντων μέσα από τις κόντρες μας σε θέματα ιδεολογικά και στρατηγικής. Πολλές φορές με θεώρησε «αντίπαλο» και άλλες φορές ως έναν υπερευαίσθητο συνοδοιπόρο, που ίσως άξιζε να ακούσει.
Ο Δημήτρης ο Πανταζόπουλος βάζει στόχους. Έχει ένα φοβερά οργανωτικό μυαλό και, πραγματικά, έχει μεγάλη ικανότητα ανάλυσης της πραγματικότητας και των συνθηκών που επικρατούν την κάθε δεδομένη στιγμή. Έτσι μπορεί επιτυχημένα, με βάση το αποτέλεσμα, να σχεδιάζει τις στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων του.



Έχει μάθει χρόνια τώρα ότι το κουμπί της επιτυχίας είναι η συνεργασία με ανθρώπους που ακουμπούν τα ίδια όνειρα και το άνοιγμα της σκέψης του στα ευρύτερα κοινωνικά ή επαγγελματικά στρώματα που διεκδικεί την εκπροσώπησή τους.
Ο Δημήτρης ο Πανταζόπουλος ό, τι ανέλαβε να διεκπεραιώσει, το ανέλαβε μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Ποτέ δεν του ανατέθηκε τίποτα από κανένα διοικητικό ή πολιτικό φορέα. Και αυτός είναι ο λόγος που τον πάω. Επειδή παίρνει τα ρίσκα της όποιας εκλογής. Γιατί δεν υπήρξε θαμώνας κομματικών διαδρόμων ή όταν υπήρξε το έκανε ανοιχτά.
Με τον καιρό έμαθε να ακούει, να μην νευριάζει εύκολα, να περιμένει, να ακολουθεί το ένστικτό του, να μαζεύει γύρω του ανθρώπους με δημιουργική σκέψη και πραγματική πρόταση, που δεν τον γλείφουν, αλλά απλά τον εμπιστεύονται.
Ο Δημήτρης ο Πανταζόπουλος θα είναι υπ

οψήφιος αρχηγός της παράταξης της Δημοτικής Αλλαγής. Οργανώνεται σε επίπεδο πόλης, έχοντας απέναντί του τους σκληροπυρηνικούς του κομματικού του χώρου. Το αν θα πετύχει εξαρτάται από την κοινωνία των πολιτών, που εμπιστεύεται.
ΓΒ. Δημήτρη, καλημέρα. Ξεκινώντας θα σε ρωτήσω κάτι που  μου έκανε εντύπωση. Στο γραφείο των  διευθυντών μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες  των παιδιών τους, της γυναίκας τους .... Εσύ έχεις διαλέξει να έχεις φωτογραφίες  των γονιών σου. Μίλησε μου λίγο για την  μάνα σου και τον  πατέρα σου.
ΠΑΝΤ. Γιώργο, κατά αρχή θέλω να σε ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία που πήρες, για την κουβέντα μας σήμερα ... να μπω στο θέμα και να σου απαντήσω ότι οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώνουν τα δυο πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μου, που καθόρισαν την πορεία μου ... είναι οι γονείς μου, αλλά παράλληλα και οι άνθρωποι οι οποίοι σε δύσκολες εποχές διαμόρφωσαν την προσωπικότητα μου. Είμαι το μοναδικό παιδί δυο αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού οι οποίοι μέσα από αναρίθμητα εμπόδια που πέρασαν στην ζωή τους κατάφεραν σε σχετικά μεγάλη ηλικία να δημιουργήσουν οικογένεια και ένα  παιδί.

ΓΒ. Ο πατέρας σου δηλαδή εξορίστηκε, φυλακίστηκε ...?
ΠΑΝΤ. Ο πατέρας μου ήταν απόφοιτος της νομικής σχολής και από το 41 μέχρι το 46 βρισκόταν στο βουνό πολεμώντας τον γερμανό κατακτητή. Στη συνέχεια μπήκε στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου μέχρι το 1949 όπου και φυλακίστηκε για δέκα χρόνια μέχρι το 1959 όπου και αποφυλακίστηκε με τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους.

ΓΒ Πότε γεννήθηκες?
ΠΑΝΤ. Γεννήθηκα το 1962, είμαι σήμερα 48 χρόνων παντρεμένος από τα 22 μου χρόνια, έχοντας μια οικογένεια δύο παιδιών ... ο γιος είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος .. η κόρη μου απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος και η σύζυγός μου είναι εκπαιδευτικός και εργάζεται σε σχολείο της πόλης.

ΓΒ. Για σένα τι σημαίνει δεξιά πολιτική?
ΠΑΝΤ Γιώργο, όπως ξέρεις, σήμερα έχουν απομυθοποιηθεί όλα αυτά .... Ποια είναι η δεξιά πολιτική ... ποια η αριστερή πολιτική ... εδώ που τα λέμε, η αριστερή προοδευτική πολιτική κρίνεται στη πράξη ... δεξιά πολιτική είναι αυτή που βλέπει το κέρδος και αφήνει τον άνθρωπο σε δεύτερη μοίρα ... είναι αυτή που δεν δίνει ευκαιρίες, δεν προάγει την ισονομία, δεν δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για τους ανθρώπους, για κείνη το κέρδος καθορίζει την πορεία της κοινωνίας ... η δεξιά πολιτική είναι .. από όσο γνωρίζουμε, όχι μόνο από αυτά που διαβάσαμε, αλλά, κυρίως, από αυτά που βιώσαμε, μακριά από τις κοινωνικές ευαισθησίες των πολιτών και χωρίς ιδιαίτερα αντανακλαστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΓΒ Μια που είπες τοπική αυτοδιοίκηση ... αλήθεια η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει με όρους δεξιάς ... αριστεράς .. κέντρου ...?
ΠΑΝΤ Όχι ... όχι ... δεν παίζει με τέτοιους όρους, όσο κι αν οι πολιτικοί σχηματισμοί προσπάθησαν, για πάρα πολλά χρόνια, να καθορίσουν την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήρθαν οι ίδιοι οι πολίτες, οι ενεργοί πολίτες .. η κοινωνία των πολιτών να πει. . ως εδώ κύριοι ... τέρμα, εμάς μας ενδιαφέρει η πόλη μας, μας ενδιαφέρει ποιες στρατηγικές εφαρμόζονται στην πόλη, σε ποια κατεύθυνση θα πάει η πόλη μας, ποιοι παράγοντες και με ποίο τρόπο ο δήμος επηρεάζει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Έτσι η επιλογή, λοιπόν, των πολιτών έχει να κάνει με αυτό ακριβώς .. έχει να κάνει με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που ορίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη. Ο πολιτικός φορέας, σε πρώτη μοίρα τουλάχιστον, έπαψε να καθορίζει τα πράγματα

ΓΒ. Τελευταία υπήρξαν ψίθυροι περί παραίτησης σου από υποψήφιος επικεφαλής της παράταξης για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Τι συμβαίνει τελικά?
ΠΑΝΤ. Πραγματικά αυτοί οι ψίθυροι έφτασαν και στα δικά μου αυτιά, δηλαδή ότι παραιτήθηκα και υπάρχει πρόβλημα εκλογιμότητας στο πρόσωπο μου διότι ως διευθυντής σχολείου, υπάρχει ασυμβίβαστο. Πληροφορώ όμως τους ψιθυριστές να μελετήσουν καλύτερα τον νέο νομοσχέδιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ όπου θα διαπιστώσουν ότι τα ασυμβίβαστα αν τελικά ισχύσουν όπως είναι διατυπωμένα, θα ισχύσουν από την επόμενη Δημοτική Περίοδο 2015-2019. Για την περίοδο 2011-2015 θα ισχύουν αυτά που προβλέπονται από το άρθρο 29 του ΚΔΚ. (Γνωμοδότηση 588/2006 του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί από τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 3463/2006).

ΓΒ. Αλήθεια πόσα χρόνια ζεις στην Ηλιούπολη?
ΠΑΝΤ Ζω από τότε που γεννήθηκα. Το 1962

ΓΒ. Άρα έχεις γνώση της ζωντανής ιστορίας της πόλης. Για ποιον δήμαρχο θα μπορούσες να μιλήσεις θετικά?
ΠΑΝΤ Κατά αρχή ξέρω την ιστορία της πόλης μελετώντας την από το '22 που υπήρξε ως αυτόνομος οικισμός. Ποιον δήμαρχο με ρώτησες ...

ΓΒ Nαι ...
ΠΑΝΤ Σίγουρα οι δήμαρχοι της μεταπολίτευσης καθόρισαν την πορεία της πόλης, φίλε Γιώργο. Ο Παύλος ο Πεντάρης ήταν ο πρώτος Δήμαρχος, ο οποίος, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, έβαλε τις βάσεις για έναν καινούριο δήμο και προσπάθησε να στήσει, και από ότι καταγράφεται ιστορικά επιτυχώς, το πρώτο ξεκίνημα του δήμου μεταπολιτευτικά. Μετά υπήρξε ένας δήμαρχος αγωνιστής, ο Δημήτρης ο Κιντής, όπου η σημαντικότητα του ορίζεται από το έργο του. Ήταν ο άνθρωπος, που αξιοποίησε το μεγάλο κεφάλαιο των Νασταίων στην πόλη, τα μεγάλα δημοτικά κτήματα, τα οποία πλέον θεωρούνται δημόσια, ακριβώς διότι ο Δημήτρης Ο Κιντής το έβαλε προμετωπίδα των αγώνων του, κινητοποίησε τον λαϊκό παράγοντα και κατάφερε σε εποχές δύσκολες να ανατρέψει την πορεία των τελευταίων οικοπέδων στην πόλη, αφήνοντας μας μια σημαντική προίκα, που στη συνέχεια αξιοποιήθηκε.

ΓΒ Πιστεύεις ότι στην σημερινή πραγματικότητα η αυτοδιοίκηση μπορεί ή πρέπει να λειτουργεί με τους όρους που λειτούργησε ο Δήμαρχος Κιντής?
ΠΑΝΤ Άφησε με να ολοκληρώσω, γιατί μετά τον Κιντή υπήρξε ένας άλλος σημαντικός δήμαρχος, ο Θόδωρος ο Γιωργάκης, επί τέσσερες τετραετίες, που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αξιοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών. Τώρα στην ερώτησή σου, αν μπορεί με αυτοδιοικητικές λογικές της εποχής Κιντή, να καθοριστεί η πόλη σήμερα, σου απαντώ, απερίφραστα, όχι. Σήμερα είμαστε σε μια νέα περίοδο, όπου η μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης που γνωρίσαμε εξαντλήθηκε. Και αυτό γιατί ο δήμος πια δεν είναι ο δήμος που μαζεύει τα απορρίμματα, εκδίδει πιστοποιητικά, έχει ένα συνεργείο που γυρνά στους δρόμους. Σήμερα ο δήμος και με αφορμή τον Καλλικράτη, που θα είναι νόμος του κράτους σε λίγες μέρες, επιχειρείται μια δομική αλλαγή στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης με δύο άξονες. Ο ένας έχει να κάνει με τον χωρισμό των περιφερειών και ο άλλος με τον ισχυρό Δήμο. Και τι σημαίνει ισχυρός Δήμος. Δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλος Δήμος. Ισχυρός Δήμος σημαίνει ότι είναι εξοπλισμένος με τις δυνατότητες πρώτα πρώτα να έχει διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειες του, λογοδοσία των αρχόντων του σε τακτά χρονικά διαστήματα, δυνατότητες ανάπτυξης της πόλης, με συγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία μόνο ένας ισχυρός Δήμος μπορεί να πετύχει. Σου αναφέρω, για παράδειγμα, την ανάπτυξη δημοτικής συγκοινωνίας, την δημιουργία δημοτικών ιατρείων, την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωσή τους. Αυτά είναι σημαντικοί θεσμοί που πιστεύουμε ότι μέσα από τον Καλλικράτη θα δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να αναπτύξει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ο Δήμος πρέπει να κάνει και κάτι άλλο. Η εποχή που ο Δήμος έπαιρνε την επιχορήγηση από το κράτος για να λειτουργήσει τελείωσε Σήμερα ο κάθε Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει και ο ίδιος τις δυνατότητες που έχει στην πόλη του ....

ΓΒ. ... Δηλαδή να εφαρμόσει τη δική του φορομπηχτική πολιτική?
ΠΑΝΤ Όχι. Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα, το οποίο δεν ξέρω πόσο το γνωρίζουν οι δημότες. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι κάθε μέρα στην πόλη μας, μοιράζεται ένας μεγάλος αριθμός εντύπων, μεγάλων διαφημιστικών εταιριών Είναι νόμος του κράτους ότι αυτές οι εταιρίες πρέπει να πληρώνουν συγκεκριμένα χρήματα στο Δήμο. έτος Εμείς υπολογίζουμε ότι κατ 'είναι περίπου 900 χιλιάδες ευρώ Μόνο σε μια τετραετία λοιπόν, φαντάσου φίλε Γιώργο, ότι θα μπορούσε ο Δήμος να έχει έσοδα πάνω από τριάμισι εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό όμως, καθιστά αναγκαίο την ύπαρξη δημοτικού μηχανισμού, ώστε αυτά τα χρήματα τα 3.500.000 ευρώ, μόνο από αυτή την πηγή, να πάνε στα σχολεία της πόλης, σε περισσότερες κοινωνικές παροχές, σε ευέλικτα προγράμματα του Δήμου υπέρ των πολιτών. Φαντάσου την εικόνα των δημόσιων κτιρίων της πόλης και τις δυνατότητες παροχών του Δήμου προς τους πολίτες του.

ΓΒ. Με πήγες πολύ γρήγορα στα αυτοδιοιηκητικά κι εγώ θέλω να σε ρωτήσω περισσότερο προσωπικά πράγματα, αλλά τέλος πάντων. Ο Δήμαρχος, στη συζήτηση που κάναμε μαζί, μου είπε ότι ένας Καλλικράτης που δεν θα έχει οικονομικούς πόρους και δε θα διασφαλίζει τα 3,5 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την υλοποίηση του, δεν θα είναι Καλλικράτης, θα είναι ... δεινοκράτης
ΠΑΝΤ. Κατ αρχή να συμφωνήσω με τον Δήμαρχο, στην πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, ότι θα είναι έτσι. Όμως θα έπρεπε στην πόλη μας, και βεβαίως και ο Δήμαρχος, να μη βιαστούμε, διότι ο Καλλικράτης βρίσκεται ακόμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε διαβούλευση. Υπολογίζουμε ότι θα γίνει νόμος του κράτους περίπου στις 15 με 17 Μαΐου. Όταν θα γίνει νόμος του κράτους, φίλε Γιώργο, θα έχει όλα αυτά που η ΚΕΔΚΕ και η ΤΕΔΚΝΑ ζητούσε όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή θεσμοθετημένους και διασφαλισμένους πόρους. Αν αυτά δεν συμβούν το διακύβευμα του Καλλικράτη μπαίνει υπό αίρεση. Όμως δεν έχουμε στοιχεία για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, έχουμε τη βούληση της πολιτείας, η οποία έχει δομήσει τις αλλαγές που θα επέλθουν στην ελληνική κοινωνία πάνω στον Καλλικράτη. Άρα, εκ των πραγμάτων, θα στηρίξει τον Καλλικράτη, γιατί, εκτός των άλλων, είναι και αίτημα των καιρών και αίτημα της κοινωνίας

ΓΒ. Από ότι ξέρω ασχολείσαι με τον συνδικαλισμό από τα γυμνασιακά σου χρόνια
ΠΑΝΤ Ναι από τότε σαν πρόεδρος στο 15μελές του 1ου λυκείου Ηλιούπολης, στη συνέχεια πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της ακαδημίας Τρίπολης και, με το που ξεκίνησα τη δουλειά μου το 1983, συνδικαλιστής από τότε μέχρι και το 1998, που δέχτηκα την τιμητική πρόταση να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο. Παρ όλα αυτά όμως η συνδικαλιστική μου δράση και πορεία παραμένει έντονη έως και σήμερα.

ΓΒ. Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη ικανότητά σου και, αν θέλεις, πες μου και κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσεις
ΠΑΝΤ. Γ ια τις ικανότητες μου τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχουν οι φίλοι, οι συνεργάτες που με γνωρίζουν, οι δημότες μέσα από την λειτουργία μου οι δικοί μου άνθρωποι. Θα μπορούσα να πω ότι διαθέτω ψυχική ηρεμία, έχω οργανωτικές ικανότητες και πιστεύω πολύ στην συλλογική δράση

ΓΒ. Συλλογική δράση και Συνεργασίες με βάση την ιδεολογία? Ο ρόλος των προσώπων? Πως τα έχεις αυτά μέσα σου?
ΠΑΝΤ. Μην ξεχνάς ότι περάσαμε από κείνες τις φάσεις που οι πολιτικοί μηχανισμοί είχαν βάλει σε πρώτο πλάνο την ιδεολογία και σε δεύτερο τα πρόσωπα. Σήμερα βιώνουμε την ανάγκη της κοινωνίας και την απαίτηση των καιρών να έχει άποψη για τα πρόσωπα, να τα κρίνει, αλλά και να τα επιλέγει. Πέρασε, πραγματικά ανεπιστρεπτί, η εποχή των ισχυρών ανδρών και των μεγάλων προσωπικοτήτων. Φαίνεται ότι ούτε η κοινωνία τους αναζητά σήμερα. Εκείνο που αναζητά σήμερα η κοινωνία είναι υπευθυνότητα, η συλλογική δράση. Κανένα εγχείρημα, ιδιαίτερα αυτοδιοικητικό, δεν μπορεί να πετύχει αν δεν ακουμπάει σε στέρεες βάσεις συνεργασίας με τους ανθρώπους, πάνω σε προγράμματα και σε δεσμεύσεις για την υλοποίησή τους. Εκεί πιστεύω ότι είναι η πεμπτουσία του νέου μοντέλου διοίκησης

ΓΒ. Ένα ερώτημα που έχω πάντα στο κεφάλι μου, όταν συναντάω ανθρώπους που ασχολούνται τόσο έντονα και τόσο δημιουργικά με τα κοινά, είναι το πώς νιώθεις που για χρόνια εκπροσωπείς ανθρώπους?
ΠΑΝΤ. Φίλε Γιώργο, όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά, από τα χρόνια του λυκείου, δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα υπάρξει η πιθανότητα να εκπροσωπώ τόσο ευρείες μάζες πολιτών. Αυτά εμφανίστηκαν στην πορεία. Πρέπει να σου πω ότι είχα την τύχη και την τιμή να τύχω της αναγνώρισης σε πανελλαδικό επίπεδο εκ μέρους των συναδέλφων μου και οι Ηλιουπολίτες να μου δώσουν τον μεγαλύτερο τίτλο, που φαντάζομαι ότι μπορεί να έχει κάποιος που ασχολείται με τα κοινά, του πρώτου δημοτικού συμβούλου . Όλα αυτά είναι βάρος και ευθύνη. Γιατί το να εκπροσωπείς σήμερα έναν πολίτη και τα προβλήματά του σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να είσαι ειλικρινής απέναντί του, και να εξηγείς πάντα και να γνωρίζει καλά, ο κάθε πολίτης, για πιο λόγο κάτι δεν έγινε ή δεν μπορεί να γίνει.

ΓΒ. Τι ρόλο παίζει η πρωτιά στη ζωή σου, πόσο αξίζει η όποια πρωτιά?
ΠΑΝΤ Η πρωτιά είναι πάντα αποτέλεσμα μιας επίμονης και επίπονης δουλειάς και η αναγνώρισή της από τους πολίτες. Η πρωτιά δεν είναι στόχος.

ΓΒ. Τι είναι στόχος?
ΠΑΝΤ Στόχος είναι να μπορείς να υπηρετείς πραγματικά τις ιδέες σου, το όραμα σου, τους συνανθρώπους σου και αυτό να γίνεται στην πράξη, να παίρνει μορφή.

ΓΒ Αλήθεια πως θα περιέγραφαν τον χαραχτήρα σου τα παιδιά σου?
ΠΑΝΤ Ως έναν άνθρωπο, που ελπίζω, έχει ένα ελεγχόμενο προστατευτισμό και πολλές φορές τις εμμονές, που τον χαρακτηρίζουν, τις παλεύει με πάθος, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες φορές όχι

ΓΒ. Θα σου κάνω την ίδια ερώτηση που έκανα και στον Δήμαρχο και έκανε αίσθηση. Αν ο γιος σου μάθαινες πως κάνει κολλητή παρέα με ένα ομοφυλόφιλο, τι θα σκεφτόσουν και αν η κόρη σου σού έλεγε ότι θέλει να παντρευτεί οικονομικό μετανάστη, πως θα αντιδρούσες
ΠΑΝΤ. Άκουσε. Στην αρχή σίγουρα θα προβληματιζόμουνα, αν είχε κολλητό φίλο ομοφυλόφιλο ο γιος μου. Το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής και αυτοδιάθεσης είναι απόλυτα σεβαστό, θέση που την υπερασπιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο υποτιθέμενος φίλος του γιού μου, πρέπει να ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει μια βαθιά συντηρητική κοινωνία, που έχει διαμορφωθεί με αγκυλώσεις και στεγανα. Όσο για την κόρη μου, οι σκέψεις και τα συναισθήματα στο άκουσμα αυτό θα ήταν ανάμικτα. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων και το πείραμα για την αταξική κοινωνία, δυστυχώς, παρέμεινε στα χαρτιά αυτών που το οραματίστηκαν. Θα εξηγούσα ακριβώς, λοιπόν, στην κόρη μου τι θα σήμαινε αυτή η επιλογή της, θα την προετοίμαζα για τα εμπόδια που θα συναντούσε στα βήματά της και σε κάθε περίπτωση θα της δήλωνα ότι έχει την συμπαράστασή μου σε ότι τελικά αποφασίσει.

ΓΒ Σε ευχαριστώ για την αλήθεια σου, γιατί όταν, εγώ προσωπικά, ακούω απαντήσεις πολύ προοδευτικές σε τέτοιου είδους ερωτήματα, κουμπώνομαι. Αλλά για πες μου, έχεις νιώσει ποτέ αναξιοπρεπής?
ΠΑΝΤ Έχω υπάρξει, φίλε, στη ζωή μου απογοητευμένος, πικραμένος και οργισμένος Αναξιοπρεπής όχι.

ΓΒ Πότε ένας πολιτικός χάνει την αξιοπρέπεια του?
ΠΑΝΤ Όταν με τη στάση του, τη συμπεριφορά του και τη δράση του απαξιώνει τη θέση που του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες

ΓΒ. Ρουσφέτια σου ζητάνε?
ΠΑΝΤ Και μένα μου ζήτησαν ρουσφέτι. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτές οι αρχές της ισοπολιτείας και της ισονομίας αποτελούν αξίες, που πρέπει να είναι σεβαστές από όλους. Όταν αυτές οι αξίες γίνονται ρουσφέτια χάνεται ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια.

ΓΒ Πως νιώθεις όταν οι πολίτες περιμένουν να τους απαντήσεις σε κάποιο αίτημά τους?
ΠΑΝΤ. Μιλάς τώρα για την ουσία της αυτοδιοίκησης. Ο δημότης περιμένει να λύση στο πρόβλημά του. Εσύ, λοιπόν, θα πρέπει να μπορέσεις να δώσεις λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του δημότη και όποιες απαντήσεις δεν μπορούν αντικειμενικά να δοθούν, πρέπει να εξηγηθεί στο δημότη, γιατί αυτό το αίτημά του δεν μπορεί να γίνει πράξη.
Πράγμα βέβαια που είναι δύσκολο και επίφοβο για τους πολιτικούς, οι οποίοι συνήθως το αποφεύγουν και προτιμούν να απαντούν με μισόλογα και να παραπέμπουν στο μέλλον γεγονός που η εποχή μας δεν το επιτρέπει.

ΓΒ. Να παραπέμπουμε στο τώρα ... και το τώρα πως το ορίζεις?
ΠΑΝΤ. Το τώρα το ορίζει η ίδια η ζωή, είναι μια δυναμική ενέργεια δράσης και συμπεριφοράς όλων μας.

ΓΒ Το ρώτησα αυτό σε σχέση με τα νέα παιδιά που μπήκαν στο δήμο για να προωθήσουν κάποια όνειρά τους και ένα αναξιόπιστο, τελικά, πολιτικό σύστημα τα αγνοεί ή και τα καταστρέφει. Μιλάω για τα παιδιά των ελαστικών συμβάσεων εργασίας, παιδιά που τώρα έχουν απολυθεί. Κάνε μου ένα σχόλιο γι αυτά τα παιδιά και γενικότερα για τη νεολαία της πόλης
ΠΑΝΤ. Εγώ, Γιώργο, θα σου μιλήσω για το σύνολο των ανελαστικών μορφών εργασίας οι οποίες δοκιμάζονται τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο και η πολιτεία στήριξε, διότι από τη μιας πλευρά της έλυνε προβλήματα εργασίας και παροχής υπηρεσιών, από την άλλη όμως κρατούσε δέσμιους ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, προσδοκώντας και στο πολιτικό όφελος από αυτή την ιστορία. Νομίζω ότι, κι εδώ, δεν ήμαστε ξεκάθαροι όταν υλοποιούσαμε ως πολιτεία αυτό το θεσμό, να τους πούμε ότι αυτό είναι μια εργασιακή εμπειρία και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μόνιμη εργασία και διαρκή. Στην ανασφάλεια των καιρών μας όμως και στην ανασφάλεια που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι και οι οικογένειες τους επένδυσε και η δημοτική αρχή στη πόλη μας. Και ήρθε η εποχή του τέλους.

ΓΒ. Πόσοι ήταν με τέτοιες σχέσεις εργασίας επί Γεωργάκη?
ΠΑΝΤ. Εγώ θα σου πω κάτι πολύ απλό.Υπήρξα αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομικών από το 2000 έως το 2003, εποχή που άρχισαν να δοκιμάζεται η μερική απασχόληση και τα στάδια. Ο Θόδωρος ο Γεωργάκης ήταν κατηγορηματικός, δεν πήρε έναν. Μπορούσαμε και μείς να είχαμε χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό από αυτά τα παιδιά. Εκτιμήθηκε τότε ότι δεν λύναμε κάποιο βασικό μας πρόβλημα, αφορούσε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν, θα ήταν περισσότερα από αυτά που θα λύναμε.

ΓΒ. Μετά την ανάληψη του δήμου από τον κ. Αναγνώστου έμπαινες στο Δήμο κι έβλεπες δεκάδες νέα παιδιά με τέτοιες μορφές εργασίας να δουλεύουν στον Δήμο. Ο Δήμαρχος μου είπε ότι όταν ήρθε η απόφαση της νέας κυβέρνησης που την χαρακτήρισε ανάλγητη ένιωθε άβολα.
ΠΑΝΤ Ο Δήμαρχος από την αρχή της θητείας του, όλα αυτά που κατηγορούσε την προηγούμενη δημοτική αρχή για ρουσφέτια και προσλήψεις τα εφάρμοσε σε ευρεία κλίμακα. θα σου πω ένα παράδειγμα μόνο. Τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας Αναγνώστου στον αθλητικό οργανισμό προσελήφθησαν τόσοι συμβασιούχοι όσους είχε προσλάβει ο Δήμος Ηλιούπολης για 16 χρόνια. Ο Δήμαρχος εξάντλησε το μεγαλύτερο ποσοστό, από το σύνολο θα έλεγα των δυνατοτήτων του, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει δικούς του ανθρώπους, σε όλα τα επίπεδα απασχόλησης συμβάσεις έργου, το στάδιο, μερική απασχόληση.

ΓΒ. Ήξερε πιστεύεις το μέλλον των συμβάσεων αυτών?
ΠΑΝΤ Τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι γνώριζε το μέλλον των stage.Ήξερε ότι είχαν ημερομηνία λήξης. Ας μην ξεχνάμε, ότι η εφαρμογή των φάση στην πρώτη της φάση αφορούσε μόνο την παροχή ενός δεκάμηνου, στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα για ένα δεύτερο δεκάμηνο, αλλά με οριστική λήξη. Άρα ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι μέσα στη πορεία της θητείας του Γιάννη Αναγνώστου θα ολοκληρωνόταν η δυνατότητα αυτών των παιδιών να συνεχίσουν να εργάζονται στον Δήμο. Τώρα ο Δήμαρχος το χρησιμοποιεί πλέον με ένα τρόπο καθόλου ειλικρινή, λέγοντας στα παιδιά ότι εγώ θέλω να σας κρατήσω, αλλά η κυβέρνηση σας έδιωξε, ξέροντας όμως ότι το να τους κρατήσει, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του.
Για να μην αφήσω ερωτηματικά για το στάδιο τα, σου λέω ότι τα παιδιά αυτά δικαιούνται όλα αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που είχαν οποιαδήποτε μορφή ανελαστικής εργασίας και πρέπει να μοριοδοτηθούν για το σύνολο του χρόνου που εργάστηκαν στην διεκδίκηση μελλοντικής θέσης.

ΓΒ. Την δικτατορία πως την έζησες?
ΠΑΝΤ Δύσκολα χρόνια για την οικογένεια τη δική μου, χρόνια εξορίας του πατέρα, χρόνια δύσκολα, η ασφάλεια βρισκόταν συνέχεια έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, φόβος και ανασφάλεια και από τη πλευρά τη δική μου ως μικρό παιδί. Θα σου πω μια ιστορία για να καταλάβεις. Ο πατέρας μου έπρεπε κάθε Πέμπτη να πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα και να δηλώνει παρόν. Ένας νέος αστυφύλακας του φερόταν ιδιαιτέρως αναξιοπρεπώς. Αρκετά χρόνια μετά, ως αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας, σε εκδήλωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης βρίσκω μπροστά μου τον, στρατηγό πια, αστυνομικό και, αφού βεβαιώθηκα ότι πρόκειται για τον ίδιο, του θύμισα την ιστορία. Ο στρατηγός σε στάση προσοχής αφού άλλαξε πολλά χρώματα, γύρισε και μου είπε το εξής «κ. Πανταζόπουλε δύσκολα τα χρόνια αυτά ... »

ΓΒ. Ξέρω ότι πέρασες από την ΚΝΕ. Τι σου άφησε η ΚΝΕ?
ΠΑΝΤ Μου έδωσε πάρα πολλούς φίλους, ανάμεικτα συναισθήματα, πολύ παλμό και όνειρα, που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν. Υπήρξε μια μεγάλη εμπειρία για μένα, κυρίως ο τρόπος σκέψης και οργάνωσης.

ΓΒ. Εμπειρία απραγματοποίητων ονείρων ... ... αλήθεια ποια είναι τα όνειρά σου? Είσαι 48 χρονών ... δε φαίνεσαι καθόλου ... είσαι ευτυχισμένος?
ΠΑΝΤ Είμαι πολύ καλά μπορώ να σου πω, αισθάνομαι πλήρης σαν άνθρωπος, μέσα από την οικογένειά μου, από την δουλειά μου ως εκπαιδευτικός και από τη συμμετοχή μου στα κοινά, που είναι διαρκής. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσεις ότι τα κοινά, από όποια θέση τα υπηρέτησα, ήταν θέση αιρετή εκλέχτηκα και το θεωρώ πολύ σημαντικό.

ΓΒ. Πες μου έτσι πρόχειρα, πίνοντας πρωινό καφέ, ποιο είναι το όραμά σου για την πόλη?
ΠΑΝΤ Μια πόλη που να σέβεται τον πολίτη και τις ανάγκες του, που να προσφέρει γρήγορες και αποτελεσματικές παροχές στην καθημερινότητα του. Μια πόλη που να είναι πράσινη και καθαρή. Μια πόλη που να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητη. Μια πόλη με πολιτιστική ταυτότητα, με ποιότητα ζωής και λιγότερο άγχος. Μια πόλη που μας αξίζει και θα κάνει υπερήφανους.

ΓΒ. Η σχέση σου με την λέξη εξουσία ποια είναι, νιώθεις πως έχεις εξουσία, ... σε χει τρελάνει κάποια φορά ...?
ΠΑΝΤ Η εξουσία τρελαίνει αυτούς, που τρελαίνονται για την απόκτησή της. Εγώ το νιώθω ως μια διαρκή προσφορά στα κοινά, στη προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

ΓΒ. Σίγουρα σε αυτή σου την πορεία έχουν έρθει στιγμές που έπρεπε να πάρεις αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Πως ένιωθες και μέχρι που θα έφτανες για να κατοχυρώσεις μια τέτοια άποψη?
ΠΑΝΤ Θα προσπαθήσω να το διατυπώσω ακριβώς όπως το νιώθω. Όταν το ρεύμα το διαμορφώνουν οι πολιτικές, οι πράξεις και η δυναμική των προσώπων τότε οφείλεις να έχεις κοινή πορεία με το ρεύμα. Όταν το ρεύμα όμως χαρακτηρίζεται από αμετροέπεια αρχών και πολιτικού ήθους, τότε η μη στόχευση κοινής πορείας και αλληλεγγύης είναι πρόκληση.

ΓΒ. Είσαι προκλητικός. Σου αρέσει να προκαλείς?
ΠΑΝΤ Σε καμία περίπτωση, η διαδρομή μου και η όλη συμπεριφορά μου και η στάση μου είναι μακρά από αυτό.

ΓΒ. Ανήκεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα, εκλέγεσαι μέσα από αυτόν τον χώρο ... εσένα ως Δημήτρη, αλλά και ως πολιτικό πρόσωπο, ποια είναι η σχέση σου με την αριστερά .. με το ΚΚΕ ... και γενικά με τον αριστερογενή χώρο?
ΠΑΝΤ Δυστυχώς η αριστερά δεν είναι ενωμένη. Για το ΚΚΕ, θέλω να είμαι ξεκάθαρος μαζί σου. Η ιστορία του είναι ταυτισμένη με τους αγώνες του λαού μας, ταυτισμένη με την εθνική αντίσταση με τη δικτατορία, με κάθε προοδευτική προσπάθεια στο τόπο. Αυτό που εμένα με προβληματίζει σήμερα είναι ότι η στάση που έχει, δημιουργεί στεγανά και δεν επιτρέπει στις πλατιές μάζες των εργαζομένων να έχουν κοινή πορεία και στόχευση. Υπάρχει βεβαίως και η ανανεωτική αριστερά που κάνει τη δική της προσπάθεια και διαδρομή, έχει ανθρώπους με προβληματισμό, με άποψη και γνώση, που, μέσα από την κοινωνία των πολιτών, αναζητούν λύσεις στα προβλήματα σε προοδευτική κατεύθυνση. Και έχω την αίσθηση ότι δεν διαφέρουμε ούτε στο πως εξηγούμε τα φαινόμενα, αλλά ούτε και στις πρακτικές .. Εκείνο που μπορεί να μας αφήνει μακριά, είναι η επιθυμία, ακόμα, των κομμάτων να πατρονάρουν αυτές τις διαδικασίες, αλλά πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αυτά μπορεί να τα ξεπεράσει.

ΓΒ Μια που μιλάμε για κόμματα, ποια είναι η σχέση σου με τον κομματικό μηχανισμό, ποια πρέπει να είναι η σχέση του Δημάρχου με τον κομματικό μηχανισμό?
ΠΑΝΤ. Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχω και λειτουργώ με τους συντρόφους μου, αλλά και με τους συμπολίτες μου στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης για την πρόοδο της. Δήμαρχος και κομματικός μηχανισμός έχουν ρόλους διακριτούς. Ο Δήμαρχος εκλέγεται από όλους τους πολίτες, ελέγχεται από όλους τους πολίτες, οι οποίοι είναι και οι εντολείς του. Πυξίδα του Δημάρχου δεν μπορεί να είναι οι απόψεις, μόνο, του όποιου κομματικού μηχανισμού, αλλά να είναι ο πολίτης, το πρόβλημα και οι δράσεις που οδηγούν στην ποιότητα ζωής στην πόλη.

ΓΒ Η Δημοτική Αλλαγή, μετά την ήττα στις εκλογές, πέρασε από πολλές τρικυμίες. Παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις. Τον καιρό που είσαι εσύ επικεφαλής της δημοτικής ομάδας έχουν ηρεμήσει αρκετά τα πράγματα. Πες μου τι γίνεται τελικά με την Δημοτική Αλλαγή, πως βλέπεις την παρουσία της ως αντιπολίτευση στο Δήμο, αν μπόρεσε να ξεπεράσει πραγματικά τα προβλήματα που έχει. Πιστεύεις ότι αυτά οφείλονται σε προσωπικές στρατηγικές, μίλησε μου για αυτό που λέμε Δημοτική Αλλαγή σήμερα.
ΠΑΝΤ. Να θυμηθούμε ότι εγώ ανέλαβα επικεφαλής αμέσως μετά την εξώθηση σε παραίτηση του Κώστα του Λύτρα.

ΓΒ. Ποιος τον εξώθησε ...?
ΠΑΝΤ. Πρέπει να θυμηθούμε, πάλι, ότι με την έναρξη της δημαρχιακής θητείας του Γιάννη του Αναγνώστου, δυστυχώς τα προβλήματα στην παράταξή μας μεγάλωσαν και δεν καταφέραμε να έχουμε μια κοινή πορεία η εκλεγμένη δημοτική ομάδα και η δημοτική οργάνωση ΠΑΣΟΚ ΗΛΙΟΎΠΟΛΗΣ. Εάν η Δημοτική ομάδα είχε περισσότερη βοήθεια και στήριξη από την δημοτική οργάνωση, σε μια κοινή πορεία, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Η δημοτική οργάνωση έβαλε ως προτεραιότητα της το θέμα της διαδοχής στο θώκο του επόμενου υποψηφίου δημάρχου και λιγότερο στον κοινό συντονισμό και στην κοινή δράση.

ΓΒ. Πιστεύεις δηλαδή ότι αυτή η μη συμπόρευση δημιούργησε και τα όποια προβλήματα, άρα η απάντησή σου δίνει και τη λύση?
ΠΑΝΤ Φίλε Γιώργο βρισκόμαστε λιγότερο έξι μήνες από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι όλος ο κόσμος της δημοτικής αλλαγής, όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ όλοι οι άνθρωποι, που στήριζαν την Δημοτική Αλλαγή όλα αυτά τα χρόνια, είναι όχι απλά προβληματισμένοι, είναι και κατασταλαγμένοι. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Δημαρχία του Γιάννη Αναγνώστου ήταν και είναι μια περίοδος που έχει ημερομηνία λήξης, με το τέλος της δημαρχιακής του θητείας.
Γνωρίζουν όλοι, πολύ καλά, πως προήλθε αυτή η εκλογή, γνωρίζουν τις πολυετείς ανεπιτυχείς προσπάθειες της συντηρητικής παράταξης να εκλεγεί στο δήμο. Άρα λοιπόν, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το σύνολο των πολιτών που στηρίζει, εκφράζεται και ψηφίζει την Δημοτική Αλλαγή, αλλά ακόμα και αυτοί που δεν την ψηφίζουν, αλλά βλέπουν θετικά την παρουσία της στην πόλη, τους ενδιαφέρει η κοινή πορεία και στόχευση στις επόμενες δημοτικές εκλογές . Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα επιτευχθεί παρόλες τις δυσκολίες που έχουμε σήμερα, μέσα από ανοικτές διαδικασίες επιλογής του υποψηφίου δημάρχου, γεγονός που θα διασφαλίσει και την ικανοποίηση των όποιων φιλοδοξίων και την έκφραση - βούλησητων πολιτών.

ΓΒ Στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε μια κίνηση πολιτών που αποδείχθηκε ικανή να ηττηθεί, προσωπικά πιστεύω ο Θεόδωρος Γεωργάκης. Ποιες είναι οι σκέψεις για όλα αυτά μετά από τόσα χρόνια και ως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας?
ΠΑΝΤ Όταν περνάει ο χρόνος και τα πνεύματα και οι σκέψεις καταλαγιάζουν, μπορεί να δει κανείς πιο ξεκάθαρα την εποχή εκείνη. Είναι βέβαιο ότι η Δημοτική Αλλαγή έκανε πολύ μεγάλο έργο στη πόλη, αναγνωρισμένο από εχθρούς και φίλους της, όπως είναι εξ ίσου βέβαιο ότι ο Θεόδωρος Γεωργάκης όφειλε να δώσει την διέξοδο και την ανανέωση στην παράταξη. Εμείς είχαμε πειστεί ότι αυτό θα γινόταν μετά από την εκλογική διαδικασία. Όμως οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη, πίστεψαν ότι ο κύκλος είχε κλείσει και το έδειξαν με την ψήφο τους

ΓΒ Για τον Νίκο τον Αρβανίτη που λειτούργησε ως αντάρτης τότε, τι άποψη έχεις?
ΠΑΝΤ. Ο Νίκος είναι φίλος, σύντροφος γνωριζόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια, ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι .. O Nίκος έκανε την επιλογή να είναι υποψήφιος με την παράταξη του Κώστα του Κονδύλη, στήριξε την επιλογή του μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε απόλυτος συνεργάτης του Κώστα, σε όλη την πορεία της παράταξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Νίκος είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και είμαι σίγουρος ότι διαθέτει πλέον την ωριμότητα και την πολιτική σκέψη, για να καθορίσει την πορεία του από δω και πέρα.

ΓΒ. Ξέρεις τι μου αρέσει?. Ότι κουβεντιάζουμε για τον Κωστή, τον Κονδύλη εννοώ, σα να ζει ανάμεσα μας. Ποιο νομίζεις ότι είναι εκείνο, που δεν θα πεθάνει ποτέ από τον Κώστα τον Κονδύλη?
ΠΑΝΤ. Δεν θα πεθάνουν ποτέ ούτε οι ιδέες του, ούτε η αγωνιστικότητά του, ούτε η προσωπικότητά του, ούτε το έργο του. Γι αυτό νιώθουμε ότι είναι ανάμεσά μας και πιστεύω ότι ο Κώστας θα είναι πάντα ανάμεσα στους πολίτες της πόλης, γιατί η προσφορά του αναγνωρίστηκε από το σύνολο της πόλης ακόμα και από αυτούς που δεν συμφωνούσαν μαζί του.

ΓΒ Και μια που μιλάμε για τον Κωστή, που δεν ζει,. Αλλά υπάρχει ... τι θα ήθελες να γράψει η ιστορία της πόλης για σένα?
ΠΑΝΤ Γιώργο, πίστεψε με, το ερώτημά σου δεν με έχει απασχολήσει, ούτε καν σαν σκέψη. Ένα πράγμα θέλω να σου πω απερίφραστα. Θα ήθελα τα παιδιά μου να μην ντρέπονται και να μην νιώθουν άσχημα για την παρουσία του πατέρα τους στα δημοτικά πράγματα της πόλης.

ΓΒ. Είναι σημαντικό που βάζεις ως μέτρο της προσωπικής σου ιστορίας τα παιδιά σου. Πάμε σε κάτι δύσκολο τώρα. Πιστεύεις ότι η παράταξη σου θα κατέβει ενωμένη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.Ποιες είναι οι προϋποθέσεις νίκης?
ΠΑΝΤ Είμαι πεπεισμένος ότι η παράταξη θα κατέβει ενιαία. Ένα τρίπτυχο έχει ανάγκη η παράταξη που η ίδια η κοινωνία το χει βάλει μπροστά μας. Πρώτα ένα προοδευτικό πρόγραμμα δράσης, που να απαντά στις ανάγκες της πόλης αλλά και στις προκλήσεις του αύριο. Δεύτερο ένα ψηφοδέλτιο νίκης με νέους αλλά και έμπειρους ανθρώπους με γνώσεις, όραμα και κυρίως ανιδιοτελή προσφορά. Και τρίτο χρειάζονται ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες που να απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών, που θα δώσουν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για να αποφευκτεί ο διχασμός.

ΓΒ. Όταν ανακοίνωσες την πρόθεσή σου να είσαι εκ των υποψηφίων αρχηγών της παράταξης, στα καφενεία της πόλης ακούστηκε τότε, μετά αυτό καταλάγιασε το απαξιωτικό «δάσκαλος που θέλει να γίνει δήμαρχος !!!!»
ΠΑΝΤ Κατ αρχή πρέπει να ξέρεις ότι εγώ κινούμαι μόνο μέσα στην πόλη, από το χώρο της δουλειάς μου μέχρι το τελευταίο σημείο της πόλης. Δεν είμαι διαδρομιστής, δεν κινούμαι σε γραφεία ούτε κομμάτων, ούτε της κεντρικής εξουσίας Δύσκολα θα με βρεις εκεί. Θα με βρεις όμως στη πόλη
Δάσκαλος. Ναι. Πρόκληση για μας τους δασκάλους. Πρέπει να σου πω ότι η παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο, ως του πρώτου δασκάλου που μπήκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ήταν σίγουρα μια έκπληξη. Τάραξε τα νερά στα πολιτικά δεδομένα της πόλης που τα διαμόρφωναν συγκεκριμένες λογικές μέχρι τότε. Με την παρουσία μας όμως, καταφέραμε να γίνουμε αποδεκτοί και σεβαστοί από όλο το φάσμα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και από την κοινωνία. Εγώ είχα διαλέξει να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος στο ρόλο, που οι συνεργάτες μου δημοτικοί σύμβουλοι μου ανέθεσαν, και δεν με απασχόλησε το θέμα της διαδοχής, πιστεύοντας ότι ο πολιτικός φορέας θα δώσει τη λύση. Από τη στιγμή όμως που ανακοινώθηκε και διαμορφώθηκε η υποψηφιότητα του Βασίλη του Βαλασόπουλου, ο οποίος ασχολείται επί τέσσερα χρόνια αποκλειστικά με την ανάδειξη της υποψηφιότητας του και μόνο, ξεκίνησα κι εγώ περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια της παράταξης να κάνω γνωστές τις προθέσεις μου. Τότε ακούστηκε βέβαια ότι ο δάσκαλος δεν κάνει, ότι ο δάσκαλος είναι μικρός, ότι ο δάσκαλος δεν έχει λεφτά. Και, όμως, θέλω να ξέρεις ότι έχω εισπράξει μια μεγάλη αναγνώριση από την κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι τελικά το επάγγελμα του δασκάλου δεν είναι μειονέκτημα, αλλά είναι προτέρημα για την διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος. Και άκουσα και αυτό να λέγεται δυνατά «. Όταν λέει εμείς εμπιστευόμαστε ό, τι πολυτιμότερο έχουμε στο κόσμο, τα παιδιά μας στους δασκάλους, είναι δυνατόν να μην εμπιστευθούμε την πόλη?». Δεν ήξερα τι να τους απαντήσω, φίλε Γιώργο.

ΓΒ. Από την μέχρι τώρα αυτοδιοικητική σου εμπειρία τι κράτησες, τι πέταξες?
ΠΑΝΤ. Τα κράτησα όλα. Ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα, μια εξαιρετική εμπειρία για μένα και έχει μια μεγάλη διαφορά από το συνδικαλισμό. Σου λέω, χαρακτηριστικά, ότι έχοντας μαζί μια μεγάλη συνδικαλιστική πορεία βλέπουμε τελικά ότι ελάχιστα έχει αλλάξει το πεδίο της εκπαίδευσης διπλά μας. Όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση, αν έχεις όραμα και το πιστεύεις, μπορείς να το κάνεις πράξη, να το δεις να γίνεται μαζί με τους πολίτες. Απέκτησα φίλους, έχω κερδίσει την εκτίμηση των πολιτών, και επέτρεψε μου να πω, από όλο το πολιτικό φάσμα, γεγονός που είναι ύψιστη τιμή για μένα.

ΓΒ. Δύο ακόμα ερωτήσεις, γιατί βλέπω ότι έχεις συγκεκριμένο ραντεβού. Με τη διαχείριση ανθρώπων πως τα πας? Ένα αυτό. Δύο. Προτιμάς να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που να εξιδανικεύουν την εικόνα σου ή να έχεις και ανθρώπους που να σου την πέφτουν και να σου λένε και τα αρνητικά σου? Γιατί συνήθως οι πολιτικοί σκάβουν την λακκούβα τους, μέσα από το περιβάλλον που εμπιστεύονται και δημιουργούν πλάι τους .
ΠΑΝΤ Αναφορικά με το θέμα διαχείριση ανθρώπων, νομίζω ότι πρωταρχικά πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας. Μετά από αυτή τη γνώση, η διαχείριση των ανθρώπων θα έχει ως κατεύθυνση τις δυνατότητες, τα προσόντα και τις ικανότητες τους, πάντα με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθένα. Το σημαντικό είναι να ξέρεις πως μπορείς να αξιοποιείς τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου, να έχεις το μεγαλύτερο αποτέλεσμα, σεβόμενος την κάθε προσωπικότητα ξεχωριστά.
Όσο για το δεύτερο θα μπορούσες να πάρεις την απάντηση από τους ανθρώπους που συνεργάζομαι μέσα στην πόλη, που θα σου έλεγαν ότι είμαι ο άνθρωπος που θέλω από αυτούς, να ακούω τα λάθη μου και τις προτάσεις τους για την βελτίωσή μου, μου αρέσει μου τα χώνουν, όπως είπες και όχι να με χαϊδεύουν Το χάιδεμα έχει μόνο εφήμερο αποτέλεσμα.

ΓΒ. Το ξέρω και από την προσωπική μας σχέση, που στηρίζεται στη δημιουργική ένταση, αλλά έχει εντιμότητα και είναι καθαρή, παρά πλάνο χάϊδεμα. Ας υποθέσουμε ότι εκλέγεσαι Δήμαρχος. Πες μου ένα πράγμα που θα παλέψεις με νύχια και με δόντια να κάνεις για την πόλη
ΠΑΝΤ. Θεωρώ λοιπόν ότι για να κάνω κάτι για την πόλη, όπως λες, η πρώτη προτεραιότητα είναι να καταστήσω σαφές σε όλους τους συνεργάτες το οργανόγραμμα δράσης, λειτουργίας και συμπεριφοράς όλων μας, από όποια θέση κι αν κληθούμε να προσφέρουμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι θα κρινόμαστε αυστηρά και καθημερινά, από τον εαυτό μας πρώτα και μετά από τους πολίτες, γιατί τελικά ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά και οι προσδοκίες είναι πολλές και επίμονες.

ΓΒ. Θέλω κάτι απτό.
ΠΑΝΤ. Γιώργο άκουσε με. Για να υπάρξει το οποιοδήποτε έργο, η όποια προτεραιότητα, πρέπει να διατάξεις αυτό το δυναμικό που θα κληθεί, και να του πεις πως θα δουλέψει, με ποιες αρχές θα δουλέψει. Εάν λήξει αυτό, θα πάμε και στο επόμενο. Όμως, εκ των πραγμάτων , το κυκλοφοριακό στη πόλη δεν μπορεί να πάει δεύτερο, η εικόνα των σχολείων της πόλης δεν μπορεί να πάει δεύτερη η πολιτιστική ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσει η πόλη δεν μπορεί να πάει δεύτερη, η καθαριότητα και η εικόνα της πόλης το ίδιο. Δεν υπάρχει κάτι που είναι πρώτο και κάτι άλλο δεύτερο. Υπάρχει μόνο ο τρόπος ....

ΓΒ. Το πώς μετράει περισσότερο από το τι, γιατί τι πως διαμορφώνει και το τι. Αλήθεια τι μουσική ακούς?
ΠΑΝΤ. Τη μουσική που θα κάνει την παρέα να νιώθει καλά, τι μουσική που θα δένει καλά με την διάθεσή μου και τις στιγμές μου.

ΓΒ Ένα βιβλίο που διάβασες τώρα τελευταία?
ΠΑΝΤ. Διάβασα το βιβλίο μιας συναδέλφου Δημοτικού Συμβούλου, της Μαριάνθης της Μεσσίνης, που ασχολήθηκε με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσα από την ιατρική, το οποίο με συγκλόνισε.

ΓΒ. Δημήτρη θέλω να σε ευχαριστήσω γι τούτη την συνομιλία μπροστά από ένα μαγνητοφωνάκι ...
ΠΑΝΤ. Εγώ σε ευχαριστώ ειλικρινά. Η συνομιλία μας ήταν μια κατάθεση ψυχής και θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία σου είναι σημαντική.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου