Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Με αφορμή τη ψήφιση του τελευταίου προϋπολογισμού του Δήμου Ηλιούπολης!

Τη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2010 . Στις μέρες μας , που αποκλειστικό θέμα της χώρας ολόκληρης, είναι τα οικονομικά μας , η συζήτηση του προϋπολογισμού της Ηλιούπολης έπρεπε να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Παρακολούθησα τη συνεδρίαση και έφυγα απογοητευμένος. Το κείμενο του προϋπολογισμού από 150 σελίδες με χιλιάδες αριθμούς δόθηκε στις παρατάξεις την προηγούμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 .
Η εισηγητική έκθεση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Κας Ζαμπάρα δόθηκε στις Παρατάξεις την ίδια ημέρα στις 2 το μεσημέρι. Στο διάλογο που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο η συνολική εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου και το επίπεδο του διαλόγου ήταν απογοητευτικό !!! Η μεθόδευση της όλης διαδικασίας της παράταξης του Δημάρχου κ. Αναγνώστου υποβίβασε το θέμα σε μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία , ιδιαίτερα βαρετή με την οποία πρέπει να τελειώνουμε όπως- όπως ! Ο προϋπολογισμός του 2010 φαίνεται να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του Δήμου με την σημερινή του μορφή ή ίσως στο σημερινό περιβάλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης !! Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την εικόνα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου .
Οι ευθύνες για το επίπεδο διαλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν βαρύνουν, μόνο, την παράταξη του Δημάρχου κ. Αναγνώστου αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου , την παράταξη της Δημοτικής Αλλαγής η οποία «λάμπει» με την «αδυναμία» της. Πέρα από τις αγωνιώδεις προσπάθειες του επικεφαλής κ. Πανταζόπουλου , η Δημοτική Αλλαγή , τρία χρόνια τώρα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις στελεχών της , την επόμενη ων εκλογών του 2006 ,δεν κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί και να αποτελέσει μια ισχυρή και σεβαστή αντιπολίτευση στο Δήμο. Παραιτήσεις επί παραιτήσεων , ανεξαρτητοποιήσεις επί ανεξαρτητοποιήσεων , προσωπικές επιλογές , εσωτερικά ροκανίσματα , προσωπικές φιλοδοξίες , ουσιαστικά «νεκρώσανε» την Δημοτική Αλλαγή που κυβέρνησε το Δήμο για 16 χρόνια !
Μεχαμένο τον χρόνο της τελευταίας τριετίας και με όσα εντωμεταξύ έχουν συμβεί στη κεντρική πολιτική σκηνή , οι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λάθος αν νομίζουν πως έχουν χρόνο και εύκολα θα αποκατασταθούν στην καρδιά του λαού της Ηλιούπολης . Με δεδομένο τον ανύπαρκτο ρόλο των οργάνων της Δημοτικής Αλλαγής τα τρία χρόνια , η ευθύνη για αλλαγή της κατάστασης , «εδώ και τώρα» , πέφτει στις πλάτες προσώπων που εκ των πραγμάτων είναι φορείς «εξουσίας» της παράταξης . Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους για την κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους !
Ο γραμματέας της Δημοτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ηλιούπολης κ. Μάριος Έρημος ας διαβάσει τις δικές του δεσμεύσεις αμέσως μετά τις εκλογές του 2006 και ας απαντήσει , τρία χρόνια αργότερα , σε όσα ο ίδιος έγραφε τότε!
Ο Δημήτρης Πανταζόπουλος εκλέχτηκε επικεφαλής της Δημοτικής Αλλαγής , επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων που ο καθένας πρότασσε το δικό του συμφέρον ή μάλλον την δική του γραμμή πλεύσης ! Χωρίς καμιά υποστήριξη από ΚΑΝΕΝΑΝ , έφερε τη παράταξη «ενωμένη εν τη ανυπαρξία» της μέχρι σήμερα . Είναι υπεύθυνος και μπορεί να κινήσει τις εξελίξεις άμεσα !! Η αναμονή «πράσινου» φωτός αφορά τις διαδικασίες και όχι τη δουλειά ενότητας και ανασυγκρότησης που πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα».
Τέλος οπρώην Δήμαρχος κ. Γεωργάκης , που για 16 χρόνια αυτή η παράταξη τον ανεδείκνυε Δήμαρχο και ο ευρύτερος χώρος που καλύπτει η παράταξη τον ανέδειξε και υποψήφιο Βουλευτή , οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του και να «συμβάλει» στις διαδικασίες συγκρότησης , ενός νέου δημοκρατικού σχήματος , που θα διεκδικήσει τις εκλογές το 2010 ! 16 χρόνια Δημαρχίας δεν μπορεί να τα απαξιώσει κανείς εκτός από τον ίδιο !!
Με την ψήφιση του Προϋπολογισμού μπαίνομε στο έτος των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και με όσα θα συμβούν με την ψήφιση του νόμου για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας απαιτούν φαντασία , οργάνωση , εγρήγορση , συστράτευση πολλών δυνάμεων και σοβαρότητα στον εθνικό στόχο αντιμετώπισης των οικονομικών δυσκολιών , αλλά και την επιτυχία του Καποδίστρια 2 . Στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2010 και καθόσον το αφορούσαν, έλλειπαν όλα !! Η παράταξη του κ. Αναγνώστου αδυνατεί να κινηθεί σύγχρονα , αποτελεσματικά , με όραμα με φαντασία ! Η ευθύνη πέφτει στην αξιωματική αντιπολίτευση που πρέπει να συναισθανθεί τις ευθύνες της το συντομότερο δυνατόν και να τις αναλάβει!!!
Γιώργος Μπαλτάς
19.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου