Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Προεκλογικό δάνειο για τον Δήμο από τον κ. Αναγνώστου…



Μόλις πριν από δύο μήνες και  ενώ η οικονομική κρίση εισέβαλε στη χώρα μας , το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2010 ! Καμία αναφορά για έργα ή οικονομικές ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν με δάνειο. Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της παράταξης του κ. Αναγνώστου για λήψη δανείου 3.000.000 Ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. 

Η κίνηση του κ. Αναγνώστου ερμηνεύεται ως κίνηση πανικού , με ορατό τον κίνδυνο να ξεμείνει ο Δήμος από χρήματα «εν μέσω» προεκλογικής χρονιάς . Σήμερα όμως που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο τόπος , φαίνεται πως ο κ. Αναγνώστου το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μπορέσει να κάνει μια προεκλογική καμπάνια υποθηκεύοντας τα οικονομικά του Δήμου ! Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επικίνδυνων ενεργειών του Δημάρχου όπως είναι οι παραταξιακές προσλήψεις 300 και πλέον εκτάκτων υπαλλήλων με ανυπολόγιστο κόστος για το Δήμο.  
Με την κίνησή του αυτή ο Δήμαρχος κ. Αναγνώστου φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί και την αιτία που μας οδήγησε στην κρίση ως Έθνος. Η εύκολη λύση του δανεισμού για άσκηση ψηφοθηρικής πολιτικής σε συνδυασμό με την χαμηλή αποδοτικότητα έργου των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και η πλήρης έλλειψη προγραμματισμού οδήγησαν την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο .  
Ο Δήμος Ηλιούπολης δεν λειτουργεί έξω από το συνολικό Ελληνικό δημόσιο περιβάλλον . Οι 850 εργαζόμενοι , από τους οποίους οι 400 περίπου είναι έκτακτοι με διάφορες συμβάσεις , αντιπροσωπεύουν το πλέον ανελαστικό κόστος στο προϋπολογισμό του Δήμου. Αν και το παραγόμενο έργο , από τους εργαζόμενους , δεν έχει περιθώρια εξορθολογισμού , τότε ο Δήμος μπαίνει σε μια λογική δανεισμού που δεν έχει βάση τη χρηματοδότηση έργων με τραπεζικά δάνεια , αλλά την πληρωμή των μισθών. Πολύ φοβάμαι πως το συγκεκριμένο δάνειο υποκρύπτει πρόβλεψη του κ. Αναγνώστου για αδυναμία πληρωμής μισθών και μάλιστα εν μέσω εκλογών ! 
Η γενικότερη κακή οικονομική κατάσταση έχει βαθιές , χρονικά , ρίζες . Τα καμπανάκια όμως για τον κίνδυνο εξάντλησης του χρόνου έγκαιρης αντιμετώπισης , βαρέσανε πριν τρία χρόνια . Η τότε κυβέρνηση έκανε πως δεν συμβαίνει τίποτα και συνέχιζε το καταστροφικό της έργο , μη κυβερνώντας .  
Κατ αναλογία ο κ. Αναγνώστου αγνοεί τα καμπανάκια της οικονομικής κρίσης και τι σημαίνει αυτό για τα οικονομικά του Δήμου. Προχωρά σε δανεισμό του Δήμου για πρώτη φορά και μάλιστα στους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές , λίγο πριν παραδώσει το Δήμο ! Γιατί άραγε να κληρονομήσει στον οποιονδήποτε προκύψει , ως νέα Δημοτική αρχή , ένα τέτοιο χρέος σε μια τόσο κακή οικονομική κατάσταση? Σαφές κίνητρο , η «εξυπηρέτηση» των προεκλογικών του σχεδιασμών και αυτό είναι ότιποιό ανεύθυνο μπορούσε να πράξει η παράταξη του κ. Αναγνώστου ! Αν δικαιολογείται ένα δάνειο για ένα Δήμο , αυτή την εποχή μάλιστα , είναι η περίπτωση χρηματοδότησης ενός έργου , καθαρά αναπτυξιακού και ως παράδειγμα θα αναφέρω το μοναδικό δάνειο του Δήμου Ηλιούπολης για την ανέγερση του Δημαρχιακού μεγάρου. Το συγκεκριμένο όμως δάνειο συνάπτεται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών που είναι αποτέλεσμα της λαθεμένης πολιτικής των τριών τελευταίων χρόνων !  
Τα μέτρα που θα μας «επιβάλλουν» οι Βρυξέλλες θα είναι σκληρά και θα ακουμπήσουν και τους Δήμους , κύριο τομέα διαφθοράς και σπατάλης σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Αυτό για το οποίο πρέπει να προετοιμάζει τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τους Δημότες , ο κ. Αναγνώστου , είναι η όσον το δυνατόν αποδοτικότερη αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης και η ανάληψη του μεριδίου ευθύνης που αναλογεί . Θα ήταν σημαντική η συμβολή του αν πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής μελέτης της κατάστασης όπως διαμορφώνεται και υποβολής σχετικών προτάσεων για την σχετική προετοιμασία του Δήμου ! 
 

Γιώργος Μπαλτάς 
27.2.10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου