Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Περί του Συλλόγου Αρκάδων

Οφείλω ένα ευχαριστώ στον Αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνης  Σεραφείμ  Δημητρίου, ο οποίος με την παρέμβαση - κείμενο (17/2/2010) στον διαδικτυακό χώρο  «www. ilioupolisonline. gr» αποδίδει ως γνήσιος Αρκάς «τα του Καίσαρος τω Κάισαρι» και πέρα απ’ αυτό αναδεικνύεται σε ρυθμιστή και προπομπό εξελίξεων, καθώς την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν να παρευρεθώ, ως τακτικό μέλος του Διοικητικού συμβουλίου, σε συνεδρίαση του συμβουλίου του συλλόγου των Αρκάδων, μετά ακριβώς ένα χρόνο από την προηγούμενη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση θα γίνει υπό την σκιά της παραίτησης της κ. Ελένης Βασταρούχα η οποία για πολλά χρόνια πρόσφερε ανιδιοτελώς και με επιτυχία τις υπηρεσίες της στο σύλλογο.
Η ανάρτηση κειμένων στο διαδίκτυο αναφορικά με την δυσλειτουργία του Συλλόγου Αρκάδων προκλήθηκε από όσους θεωρούσαν ότι οι συνεδριάσεις του συλλόγου – το καταστατικό ορίζει μία συνεδρίαση ανά μήνα – ήταν περιττές καθόσον επιβλήθηκε η κακώς νοούμενη αρχή της πλειοψηφίας συνεπικουρούμενη από την αντιδημοκρατική λογική της απαξίωσης των μειοψηφούντων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ως τακτικό μέλος του Διοικητικού συμβουλίου, ενημερώθηκα την τελευταία στιγμή, με επιστολή που μου εστάλη ταχυδρομικώς για το χορό του συλλόγου ενώ δεν ρωτήθηκα για την κίνηση απομάκρυνσης του συλλόγου από το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνης που τόσα χρόνια φιλοξενούσε το σύλλογο.
Το προεδρείο του συλλόγου είναι αυτό που ώθησε με τη στάση του στην κειμενολογία του διαδικτύου και αυτό δεν είναι κακό αφού ανεπαίσθητα έγινε τιμητής της ρήσης που αποτελεί σημείο των καιρών, προτροπή και κινητήριο δύναμη της ανασύνταξης της κοινωνίας μας, «Όλα στο Φως».
Μετά από αυτές τις εξελίξεις το προεδρείο του συλλόγου των Αρκάδων πρέπει να αφουγκραστεί τα μηνύματα και να μην συνεχίσει να ολισθαίνει σε πρακτικές που αδικούν έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς συλλόγους της Ηλιούπολης.
Ειρήσθω εν παρόδω αναφέρω την αταλάντευτη απόφαση μας
•    Να αλλάξουμε την ρότα που απέκτησε ο σύλλογος των Αρκάδων μετά τις αρχαιρεσίες της 8-11-2008 και να τον επαναφέρουμε σε δημοκρατικές πρακτικές που τόσο έχει ανάγκη.
•    Να επανέλθουν οι διαλέξεις – που έλειψαν αυτό το διάστημα – από έγκριτους επιστήμονες, κυρίως ,της πόλης μας,  γύρω από θέματα που άπτονται του αρκαδικού χώρου.
•    Να δώσουμε εκ νέου πνοή στα τμήματα του χορευτικού του συλλόγου
•    Να αναβιώσουμε ήθη και έθιμα της Αρκαδίας και όχι να ξεχνάμε και όσα μέχρι πρότινος αναβιώναμε (προς επίρρωση σημειώνω την αδυναμία του συλλόγου να αναβιώσει, όπως έκανε παλαιότερα, το έθιμο  κατά τη γιορτή του Αϊ-Γιάννη του Κλείδωνα).
•    Να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες κινήσεις και να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να πλαισιώσουν οι Αρκάδες της πόλης μας το σύλλογο.
•    Να αποκτήσει ενεργό και κυρίαρχο λόγο που να καταστήσει δυναμική και ανεξάρτητη την παρουσία του στα δρώμενα της πόλης μας
•    Να δρομολογήσει ο σύλλογος Αρκάδων τις διαβουλεύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε ένα ενιαίο φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη μας υπό την αιγίδα των όμορων συλλόγων του Δήμου μας.
Εύχομαι το προεδρείο του συλλόγου να διαγνώσει έστω και αργά την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να εγκαταλείψει τον μονολιθικό και άγονο τρόπο χειρισμού των όποιων θεμάτων προκύπτουν. Σε μια τέτοια κατεύθυνση δηλώνω παρών. Άλλωστε το οφείλω στον Αρκά, επικεφαλή της παράταξης «Ηλίου – πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» αείμνηστο Κώστα Κονδύλη αλλά και στον Δημήτρη Πανταζόπουλο, τον Επικεφαλή ΔΟΜ της «Δημοτικής Αλλαγής», οι οποίοι με παρότρυναν να εμπλακώ στα δρώμενα του συγκεκριμένου συλλόγου.
Δημήτρης Γ. Παπαϊωάννου
Υπ. διδ. Παν/μιου Ιωαννίνων
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Δ/ντης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης
Μέλος του Προεδρείου του Συλλόγου Δασκάλων Ηλιούπολης
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου